30. 9. 2016.

`Ona nema nikog osim mene`

Žorž Brak, "Žuta ptica" (detalj)


"Pre svega zahvaljujem se `Dugi` i mome prijatelju Branku V. Radičeviću, koji mi omogućuju da na ovim stranicama oglasim ono što bi ostali smatrali, možda smatrali, za čistu ludost, duševnu pomućenost, ili, što je još gore, lažnu megalomansku skromnost i licemerje, glumu, neiskrenost, itd. Želim da se zna da sam ja raščistio sa onim što sam naškrabao za ovo nekoliko godina. Odričem se:
1) knjige: "Uzalud je budim"
2) zbirke "Poreklo nade"
3) zbirke "Vatra i ništa" (Žao mi je što nisam u stanju da vratim nagradu)
i 4) zajedničke zbirke: "Smrću protiv smrti"

27. I 1961.                                                               
Bgd.

                                                                                    Branko Miljković



Писмо је објављено у "Дуги" бр. 792, од 5. 02. 1961. г. под насловом "Одричем се својих књига и песама".

14. 9. 2016.

Kad bi drveće hodalo - Branko Miljković o poeziji za decu

Pablo Pikaso

    Dobra dečija poezija ne sme da organizuje dečiju maštu, nego odraslom čitaocu pruža mogućnost da otkrije u sebi prvobitna neotuđena poetska iskustva. Čak bih smeo da tvrdim da prava i čista poezija može ponajpre biti poezija za decu, koja ni po koju cenu ne želi da svoju igru zameni životnim stavom, svoju dosetku unapred datom mišlju i svoj antropomorfizirani, osećajni kosmos potčini zakonima gravitacije i slepe ozbiljnosti. Sve ovo ne znači da poezija za decu treba da se svede na puku bezsadržajnu igrariju bez ikakve tenzije i usmerenosti. Naprotiv, poezija za decu nije samo štivo i zabava, već i nauk u najvišem, sasvim nedidaktičkom i neosnovačkom smislu te reči. Uvek kada sam govorio o poeziji za decu, opominjao sam da decu ne treba potcenjivati. Deci možete sa uspehom saopštiti i najveće istine, ako to učinite sa puno srca i mašte. A deca često imaju više mašte i srca negoli neki profesionalni pesnik koji od "viška svog srca" izdržava sebe i svoju porodicu. Stvar je samo u tome da se mladom čitaocu ostavi puna sloboda. Sve što je rečeno u pesmi mora da bude rečeno tako da suviše ne obavezuje mladog čitaoca. Jedini pravi zadatak dečije poezije jeste da podržava dečju radoznalost i stvaralački umetnički instinkt, koji je kod deteta veoma razvijen. Šta da kažemo za malog Vanju koji pita: "Gde ono boravi jučerašnji dan?" (!) Zmaj Jova je pogrešio kada se prema deci odnosio kao "čika", koji ih uči poslušnosti i drugim inferiornim i beznačajnim vrlinama.
    Dečiji pesnik ne sme biti na strani roditelja i učitelja. On zna: neposlušnost je najveća vrlina detinjstva. On se prema detetu odnosi kao umetnik prema umetniku, jer svako dete je to. On mu otkriva jednu dečiju mitologiju (bogatiju od svake druge), u kojoj sve živi, diše, govori: i drveće, i potok, i zvezde. Ako pesnik nekad želi da dezantropomorfizira dečji svet mašte, on to opet čini sredstvima negativne personifikacije u kondicionalu:

   "Kad bi drveće hodalo,
    Ja bih pisao narandži sa juga,
    Nek dođe kod mog bolesnog druga"

   

4. 9. 2016.

Sećanje




















Podne u ravnici
Kroz to podne moglo se lako propasti
u beskonačnost
(ona mi se još uvek ukazuje kada mislim na žuta polja)

Odmičem danas u mislima
jedinom krivinom na putu
do mesta gde rascevtali jul diše
opojnim mirisom trava,
sa prašinom na bosim nogama
i ustima punim sirovog jezgra
suncokreta

Den Braun za odrasle

Martina Baljak iz  KC LJUB i ja razgovaramao o knjizi "Praško groblje" Umberta Eka.  Podkast KC LJUB · 19. Dan Brown za odrasle